Så matchas nyanlända med svenska företag

Hur kan företagen få tag i rätt kompetens samtidigt som nyanlända kommer in på arbetsmarknaden? Det var frågan när företag, föreningar och Alingsås kommun träffades för en workshop på Utbildningens hus i oktober.

– Det går väldigt bra för företagen i Alingsås och framför allt våra industriföretag ropar efter folk, säger kommunens näringslivsstrateg Jenny Almén Linn.

Samtidigt har kommunen tagit emot många nyanlända och de behöver komma i kontakt med arbetsgivare. Redan nu finns många initiativ från såväl företag som föreningsliv i Alingsås, men hittills har det saknats någon ordentlig överblick.

Därför träffades i våras träffades företag, föreningsliv och kommunen för att få en bättre bild av vad alla arbetar med. Fredagens workshop var ett nästa steg för att knyta ytterligare kontakt och planera hur vi gemensamt kan arbeta vidare för att dels lyfta alla goda exempel på vad som redan sker, men även få nya idéer och inspel på hur en matchning mellan företagen och de nyanlända kan ske.

Under eftermiddagen presenterades dels vad de olika aktörerna har arbetat med sedan i våras och dels var projektledaren från projektet Double Cup i Trollhättan på plats och berättade om hur de har jobbat med frågan.

Double cup-konceptet, som bygger på att företagare och nyanlända träffas och fikar ihop, föll i god jord bland deltagarna. För vad kunde passa bättre i Kaféstaden Alingsås?

– Så nästa steg, förutom alla individuella möten som ägde rum och visitkort som bytte ägare, är att vi samlar de aktörer som behövs för att dra igång en Double Cup-satsning. Om alla sedan är med på tåget, så kan detta dras igång redan till våren, säger Jenny Almén Linn.

– Min känsla är att vi både såg att det görs många olika satsningar redan och att samordningen sedan i våras, tack vare att vi möttes då, har blivit mycket bättre. Dessutom har vi nu något konkret som vi kan arbeta med tillsammans om alla vill, vilket känns riktigt bra.