Många bra idéer när CO-SY ska ta nästa stora steg

Big data, ett starkt varumärke, en flexibel plattform eller ett nätverk för mindre företag, Det är några av förslagen om vad som blir nästa steg för CO-SY – ett nätverk av kompetensmäklare i Danmark, Norge och Sverige.

Kompetensmäklare från de tre länderna träffades i Vårgårda för att svara på hur deras nätverk går från A till B. Hur ska CO-SY leva vidare efter att projektet avslutats?

– Det här är ingen enkelt uppgift, särskilt inte när vi jobbar transnationellt och alla har olika förutsättningar och ingångar. Men vi kommer framåt genom att utmana våra egna tankar om vad vi ska hålla på med egentligen, säger Geir Hammersmark från Arendal kommune som är ordförande i CO-SY.

CO-SY bildades inom projektet för att kompetensmäklarna i de tre länderna ska kunna dela kunskap och erfarenheter, för att bli ännu bättre på att identifiera kompetensbehov och hitta de bästa lösningarna för företagen.

Bland förslagen om hur CO-SY ska se ut i framtiden fanns till exempel idéer om att finansieras av medlemsavgifter, om hur nätverket kan använda big data för att bättre och snabbare se behoven på arbetsmarknaden, och hur varumärket CO-SY ska göras ännu starkare.

Värde för många

CO-SY behöver skapa värde för företag, vuxenutbildning, kompetensmäklarnas egna arbetsgivare, näringslivsorganisationer och andra aktörer.

_DSC9327

– Vi vill att CO-SY ska vara flexibel plattform som kan förändras allt eftersom. Företagen i Europa har svårt att hitta rätt kompetens och då måste de gå ner på lokal nivå. CO-SY är ett jättebra nätverk som har kontakt med näringslivet, säger Anneli van Roijen, kompetensmäklare i Uddevalla kommun.

En grupp föreslog att CO-SY kan vara värdefullt för små företag som annars inte hinner ta del av ny kunskap, utbildningar eller arbeta med kompetens.

– Kanske CO-SY kan vara med och skapa nätverk där de företagen kan vara med och dra nytta av varandra, säger Inger Merethe Raastad, markedskontakt på NAV Larvik.

Under våren kommer framtidens CO-SY att växa fram inom KOBRA, så att samarbetet mellan de tre länderna ska kunna leva vidare efter projektets slut.

 

2 reaktioner till “Många bra idéer när CO-SY ska ta nästa stora steg

Kommentarer är stängda.